În cele ce urmează vom prezenta pe scurt principalele modificări aduse Regulamentului de carte funciară prin Ordinul menționat.
Înscrierea provizorie a ipotecii asupra unor construcții viitoare
Modificările Regulamentului intenționează să clarifice o serie de aspecte referitoare la înscrierea provizorie în cartea funciară a ipotecii asupra unei construcții viitoare.
Ca o primă observație, a fost eliminată dispoziția ce prevedea expres că, în vederea înscrierii ipotecilor, era necesar ca dreptul de proprietate asupra construcției viitoare să se înscrie provizoriu în baza autorizației de construire.
Astfel, atât în cazul ipotecii reglementate de dreptul comun, cât și în cazul celei speciale conferită de Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, înscrierea în cartea funciară a dreptului de ipotecă asupra construcției viitoare este condiționată doar de notarea autorizației de construire. Justificarea înscrierii provizorie a ipotecii asupra construcției viitoare se face odată cu intabularea dreptului de proprietate asupra acestei construcții după finalizarea acesteia.
Procesul-verbal de vecinătate necesar pentru prima înscriere în cartea funciară a imobilelor
În ceea ce privește terenurile situate în extravilan a căror suprafață măsurată este mai mare cu până la 5% față de suprafața ce rezultă din documentațiile cadastrale precedente, pe lângă declarația autentică a proprietarului (pentru zonele de aplicare a legilor proprietății unde există un plan parcelar recepționat de oficiu), va fi necesar și procesul-verbal de vecinătate în cazul imobilelor situate în zonele foste necooperativizate, pentru care nu s-au emis titluri de proprietate.